TURISTIKA NA KOZÍ CHRBÁT

Donovaly sú východiskovým bodom pre množstvo túr a prebúdzajúca sa príroda pomaly volá nadšencov turistiky. Leto už oficiálne klope na dvere a víta v okolí novú turistickú sezónu. My sme vám zároveň prichystali tip na peknú letnú prechádzku v prírode, ktorá vás nabije dobrou energiou - Kozí chrbát. Tento vrchol je ľahko prístupný a ponúka nenáročnú turistiku, ktorú si zamilujú ako príležitostní výletníci, rodiny s deťmi, tak aj náročnejší turisti.

Kozí chrbát

Nadmorská výška: 1 330 m n. m.

Dĺžka trasy: 10 km

Trvanie: 2 až 2 a pol h

Náročnosť: jednoduchá

Trasu začínate na hlavnom parkovisku Donovál, kde sa držíte červeného turistického značenia- ide o hlavný hrebeňový chodník. Až tesne pod vrchom je terén o čosi strmší.

Typicky ostrý vrchol Kozieho chrbta je dominantou hlavného hrebeňa Nízkych Tatier, v časti Starohorské hory. Vrch je známy očarujúcimi prírodnými krásami, rôznorodými scenériami a aj vďaka tomu patrí medzi turistami vyhľadávané a početne navštevované vrchy.

Kozí chrbát je zároveň aj lesnou rezerváciou. Nižšie polohy sú zalesnené, na viacerých miestach sa hustý les pretvára v krásnu čistinku, naopak vrcholové časti sú trávnaté a pomaly sa budú zapĺňať aj bohatou kvetenou, ktorú sa oplatí vidieť. Vďaka tomu je z vrcholu vskutku prekrásny výhľad na Zvolenskú kotlinu i Horehronie, vrcholy Nízkych Tatier či Veľkej Fatry.